fbpx

Rusetin kannanotto kansanedustajille: Vammaispalvelulain soveltamisalan tarkennus uhkaa vammaisten naisten ja tyttöjen elämää

syys 16, 2024

Rusetti on tänään 16.9.2024 lähettänyt kaikille kansanedustajille kannanoton koskien uuden vammaispalvelulain soveltamisalan tarkennusta.

Lue alta Rusetin kannanotto:

Arvoisa kansanedustaja!

Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys – Rusetti ry on erittäin huolissaan pian Eduskunnan käsittelyyn tulevan vammaispalvelulain soveltamisalan saamasta käänteestä.

Vammaispalvelulain on säilyttävä vahvana erityislakina, joka turvaa vammaisten henkilöiden yhdenvertaisen osallistumisen ja yksilöllisen tarpeen mukaiset riittävät ja sopivat vammaispalvelut.

Tähän saakka vammaisuuden takia välttämättä tarvittavien erityispalvelujen tosiasiallista toteutumista on turvattu erityisen järjestämisvelvollisuuden kautta. Erityislaille ominainen vaatimus on ollut selkeä ja tarkkarajainen määritelmä siitä, kenellä on oikeus juuri tämän lain mukaisiin palveluihin. Oikeuskäytäntöihin nojaten, lakia lukemalla, niin sosiaalityöntekijä kuin vammainen henkilö on saanut käsityksen siitä.

Uusien kirjauksien myötä lakiin on tullut liikaa tulkinnanvaraisuutta ja epäselvyyttä. Tämä aiheuttaa suuria ongelmia niin hyvinvointialueella asiakkaiden palveluja koskevia päätöksiä tekeville sosiaalihuollon ammattilaisille kuin asiakkaillekin.

Vammaispalvelulakia on täydennetty osittaisuudistuksilla vahvistamalla oikeutta henkilökohtaiseen apuun (2008) ja korostamalla itsenäisen elämän toteutumista ja asiakkaan osallisuutta palvelusuunnitelman kautta. Nyt sen tarkoitusta ja tavoitteita on merkittävästi rajattu, mm. poistamalla laista viittaukset yhdenvertaisuuslakiin ja erityisesti YK:n vammaisyleissopimukseen, osallisuuteen ja osallistumiseen yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa, itsenäiseen elämään.

Oikeuskansleri on todennut, että ”ihmisarvoisen elämän turva” voidaan hyvin perustein tulkita tarkoittavan enemmän kuin pelkästään biologiselle olemassaololle välttämättömien edellytysten turvaamista. Tämän perusteella oikeuskansleri on pitänyt perusteltuna, että vammaispalvelulakia ja sen uudistamistarpeita arvioidaan vahvasti velvoittavan perustuslain 19 §:n 1 momentin valossa.

Nyt esitettyjen rajausten kautta vammaispalveluiden vakiintunut suoja murtuu. Kuka suojan piiriin jatkossa kuuluu, ja mihin hän on oikeutettu, on hyvin vaikeaselkoisesti ja tulkinnanvaraisesti ilmaistu. Kuten VANE toteaa ”vammaispalvelulain toissijaisuuden vahva korostaminen saattaa johtaa siihen, että vammaispalvelulain palvelut rajautuvat vain pienelle joukolle vammaisia.”

2 § on kokonaisuutena sekava, epäselvä ja etenkin 3 momentti liian tulkinnanvarainen: 3 momentin ”on järjestettävissä” sivuuttaa 1 §:n edellytykset, asiakkaan edun sekä palvelun sopivuuden ja riittävyyden sekä laadun. Samoin sen, ovatko nämä palvelut tosiasiallisesti asiakkaan saatavilla. Sopivuutta ja riittävyyttä on siis arvioitava irrallaan siitä, millaisena palvelu asiakkaalle käytännöissä toteutuu, vai toteutuuko se lainkaan.

Lisäksi palveluja kuuluisi järjestää vain, jos henkilön välttämätön avun ja tuen tarve poikkeaa siitä, mikä on henkilön elämänvaiheessa tavanomainen tarve. Yhteiskunnassamme ei ole tunnistettu tai määritelty ”elämänvaiheessa tavanomaista tarvetta” minkään ihmisryhmän kohdalla. Siksi 2 § 3 momentti tulee poistaa kokonaisuudessaan.

Sosiaalihuoltolain palvelut on tarkoitettu lyhytaikaisempaan käyttöön eikä sosiaalihuoltolain palveluvalikoima maksimissaankaan vastaa vaikeimmin vammaisten ihmisten palvelun tarvetta eikä määrää elämänmittaisella matkalla.

Vammaisten ihmisten työllisyys on edelleen heikompaa kuin muiden. Monet elävät koko aikuisikänsä vähimmäissosiaaliturvan varassa. Siksi ei ole oikein, yhdenvertaista eikä normaalisuusperiaatteen mukaista, että vaikeasti vammaiset ihmiset maksavat itse vamman vuoksi välttämättä tarvittavasta avusta tai tuesta. Vammaispalvelujen maksuttomuus asiakkaalle on erityisesti perusteltu. Siksi vaadimme, että nykyinen maksuttomuus on säilytettävä.

 

Helsingissä 16.9.2024

Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys – Rusetti ry

 

Anne Välimäki
puheenjohtaja
anne.valimaki@rusettiry.fi 

Anni Täckman
järjestöpäällikkö
anni.tackman@rusettiry.fi

lisätiedot: järjestöpäällikkö Anni Täckman anni.tackman@rusettiry.fi ja p. 044 719 0412