fbpx

Puheenjohtajan kynästä: yhdenvertaisuus ja vammaispalvelulaki

loka 29, 2024

Olemme saaneet viettää kauniin, aurinkoisen alkusyksyn ja nauttia ruskan eri sävyistä. Viikonloppuna siirryimme talviaikaan ja myös maanteille on tullut talvinopeudet. Se tarkoittaa kaiketi sitä, että nyt pitäisi rauhoittua karhujen tavoin talviunille ja löysätä kaasujalkaa. Rusetissa näin ei tapahdu, vaan meillä on vielä edessä monenlaista tapahtumaa ennen vuoden vaihdetta ja jouluun rauhoittumista.

Olen tänä syksynä saanut pohtia, mitä tarkoittaa yhdenvertaisuus. Olen pohtinut yhdenvertaisuutta työelämän näkökulmasta, mutta erityisesti se on ajatuksissa uuden vammaispalvelulain ollessa tulossa voimaan 1.1.2025. Vielä emme tiedä, missä muodossa laki voimaan astuu, mutta rusettilaisina olemme vaikuttaneet aktiivisesti esitetystä soveltamisalasta ja hallituksen esityksen sisällöstä syntyneisiin huoliin. Erityisesti olemme huolissamme siitä, miten tällä lainsäädännöllä turvataan jatkossa vammaisten naisten mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa omassa elämässään tapahtuviin asioihin. Vammaispalvelulain on säilyttävä vahvana erityislakina, joka turvaa vammaisten henkilöiden yhdenvertaisen osallistumisen ja yksilöllisen tarpeen mukaiset riittävät ja sopivat palvelut.

Tämä liittyy myös niihin työelämän asioihin, koska työssäkäyvät tai opiskelevat ja työelämään suuntaavat vammaiset henkilöt eivät voi olla tilanteessa, jossa apua ei ole saatavilla silloin, kun sitä eniten tarvitsee. Mikäli työhön lähteminen on kiinni kotihoidon aikatauluista, emme koskaan pysty ajattelemaan työskentelyä missään sellaisessa paikassa, jossa työskentely alkaa virka-aikaan klo 8. Tätä tuskin yksikään kansanedustaja tai virkamies on miettinyt lakiesitystä laadittaessa, että ”tavanomaiseen elämänvaiheeseen” työikäisellä vammaisella henkilöllä kuuluu työhön lähteminen tiettynä kellon aikana. En usko, että lakiesitystä tehdessä on ajateltu paljon muutakaan, mutta pitkäksi menisi tämä kirjoitukseni, jos alkaisin luetella kaikkia niitä asioita, joihin tämä esitys ja sen hyväksyminen tullee vaikuttamaan. Selvää on se, että uusien kirjauksien myötä lakiin on tullut liikaa tulkinnanvaraisuutta ja epäselvyyttä, joka tulee aiheuttamaan suuria ongelmia niin palvelusta päätöksiä tekevälle sosiaalihuollon ammattilaiselle kuin asiakkaallekin. Yhdenvertaisuuden toteutuminen on vaarassa ja siihen olemme tänä syksynä vahvasti tarttuneet.

Rusetin hallitus on kokoontunut aktiivisesti kuluneen vuoden aikana. Tänä vuonna jäsenistölle pidettyjen iltakoulujen myötä on muodostunut vahva pohja naispoliittiselle ohjelmallemme, jota työstämme vielä vuoden vaihteen jälkeenkin. Keväällä 2025 olevien kunta- ja aluevaalien yhteydessä meillä tulee olemaan selkeä kuva siitä, mihin vammaisten naisten asioissa tulee vaikuttaa. Tulet varmasti huomaamaan tämän Rusetin nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Marraskuussa, Oranssien päivien -kampanjaviikolla, meillä on tulossa seminaari vammaisiin tyttöihin ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Seminaarissa käsitellään erilaisia väkivallan muotoja ja niiden ilmenemistä sekä käydään keskustelua väkivallan ehkäisemisestä ja siihen puuttumisesta. Oranssien päivien -väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa meillä kaikilla on oikeus elää ilman väkivaltaa. Olethan tulossa mukaan joko etäyhteydellä tai paikan päälle Helsinkiin. Ilmoittautuminen päättyy 20.11.2024 ja samalla voit myös ilmoittautua Rusetin syyskokoukseen, joka pidetään seminaarin jälkeen.

Syyskokouksessa valitaan hallitukseen jäseniä erovuoroisten tilalle ja toivonkin mahdollisimman monen lähtevän ehdokkaaksi hallitukseen. Olen kuluneen vuoden aikana nähnyt vasta pintaraapaisun Rusetin tekemästä hyvästä työstä ja iloinen, että puheenjohtajakausi on kaksivuotinen. Olen kokenut kuluneen vuoden antoisaksi, mutta minulla on vielä paljon opittavaa meistä vammaisista tytöistä ja naisista

 

Anne Välimäki
Puheenjohtaja

 

Täältä pääset Tapahtumakalenteriin >>

 

Kasvokuva Annesta.

Anne Välimäki, puheenjohtaja

Puheenjohtajan kynästä -sarja käsittelee ajatuksia ajankohtaisista asioista, jotka koskettaa niin Rusettia kuin vammaisia tyttöjä ja naisia.