Helsingin Sanomissa julkaistiin 11.2. juttu vammaisiin naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä Helsingin Matkapalvelun taksikyydeillä. Järjestöpäällikkö Anni kertoo jutussa Rusetin kuulemista vammaisten naisten kokemuksista häirinnästä:
”Yhteydenottojen mukaan esimerkiksi epäasiallista koskettamista tapahtuu, vaikka asiakas olisi kieltänyt koskettamasta. Kuljettajat ovat myös puhuneet naisille vihjailevasti tai muuten sopimattomasti, Täckman kertoo.
”Voidaan kysyä, että saatetaanko sisälle sänkyyn asti”, hän kuvailee.
Taksipalvelujen yhteydessä kuljettajat saavat tietää asiakkaan nimen, puhelinnumeron ja osoitteen. Se on palvelun kannalta välttämätöntä.
Naisiin on Täckmanin mukaan kuitenkin oltu yhteydessä myös työn ulkopuolella puhelimitse ja sosiaalisessa mediassa esimerkiksi treffipyyntöjen merkeissä.
Työtehtävää varten saatujen tietojen hyödyntäminen vapaa-ajan yhteydenottoihin on tietosuojalain vastaista ja lisää turvattomuuden tunnetta, Täckman toteaa.
”Vammaisten tyttöjen ja naisten luottamus taksikuljettajiin on tällä hetkellä heikko.”
Vaikka Helsingin Sanomien juttu koskee Helsingin Matkapalveluita, kohtaavat vammaiset tytöt ja naiset seksuaalista häirintää kuljetuspalveluiden asiakkaina valtakunnallisesti ympäri Suomea.
Kohdattua häirintää tuodaan harvoin esiin, sillä monia pelottaa hankalaksi asiakkaaksi leimautuminen ja palveluiden menettäminen. Myös luottamus siihen, että häirinnästä ilmoittamisesta seuraisi sanktioita tekijälle, on heikkoa. Liian usein vammaisten naisten kokemukset seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta ohitetaan ja mitätöidään.
Tämän on muututtava: vammaisten tyttöjen ja naisten kokemukset on otettava vakavasti ja häirintään on puututtava. Kuljetuspalveluiden käyttäjille pitää olla selkeä polku häirinnästä ilmoittamiseen ja häirintään on puututtava tehokkaammin kuin vain ehdottamalla uhrille rikosilmoituksen tekemistä. Edellytämme, että Helsingin kaupunki, Helsingin Matkapalvelu ja taksiyrittäjät toteuttavat välittömästi riittävät toimet, koulutukset ja ohjeistukset, jotta vammaisilla henkilöillä on tosiallisesti turvallista liikkua ilman pelkoa.
Lue HS 11.2.2025 juttu täältä >>
Oletko kokenut seksuaalista häirintää tai epäasiallista kohtelua kuljetuspalveluissa?
Jos sinulla on kokemuksia härinnästä, arvostaisimme valtavasti, jos jaat kokemuksesi meille. Sen voi tehdä anonyymisti tällä lomakkeella.
Lisätietoja: Anni Täckman, järjestöpäällikkö anni.tackman@rusettiry.fi tai p. 044 719 0412
(sivua päivitetty 28.2.2025)
