Syyskokous
Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys – Rusetti ry:n sääntöjen 6§:n mukainen syyskokous järjestetään hybridinä sunnuntaina 26.11.2023 klo 15.00–17.00. Kokousta ennen kahvi- ja teetarjoilu klo 14.30 alkaen.
Kokous järjestetään Helsingissä, Hotelli Scandic Parkissa (Mannerheimintie 46, 00260 Helsinki). Yhdistyksen sääntöjen mukaan kokoukseen voi osallistua myös etäyhteyksien avulla.
Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöuudistus ja sääntöjen 6§:n mukaiset henkilöjäsenvalinnat ja muut syyskokouksessa käsiteltävät asiat.
Kokouksen asiakirjat lähetetään ilmoittautuneille ennen kokouksen alkua sähköpostitse ja asiakirjat julkaistaan tällä verkkosivuilla 2 viikkoa ennen kokousta.
TERVETULOA!
Helsingissä, 24.10.2023
Marja Pihnala, Puheenjohtaja
Anni Täckman, Järjestöpäällikkö
Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys – Rusetti ry
Kokouksen asiakirjat:
asiakirjat julkaistaan tässä kaksi viikkoa ennen kokousta
Aika: Sunnuntaina 26.11.2023 klo 15.00–17.00. Kokousta ennen kahvi- ja teetarjoilu klo 14.30 alkaen
Paikka: hybridi
Hinta: maksuton
Lisätiedot: järjestöpäällikkö Anni Täckman, anni.tackman@rusettiry.fi tai p. 044 719 0412
Ilmoittautuminen: Kokoukseen ilmoittautuminen ke 22.11.2023 mennessä sähköisellä lomakkeella painikkeesta tai sähköpostitse osoitteeseen toimisto@rusettiry.fi. Mikäli ilmoittaudut sähköpostilla, niin ilmoita nimesi, osallistumisesi kokoukseen etänä vai paikan päällä sekä mahdolliset ruoka-ainerajoitteet tarjoiluja varten. Ilmoita tiedot myös mahdollisen avustajan osalta.
Ehdokkaat Rusetin puheenjohtajaksi ja hallituksen jäseniksi
Ohessa ehdokkaat aakkosjärjestyksessä, jotka ovat esittelynsä lähettäneet 19.11. mennessä. Esittelyn lähettäminen ei ole pakollista, vaan ehdokkaaksi voi asettua myös kokouksen aikana!
Ehdokkaat puheenjohtajaksi tulevalle kaudelle 2024-2025
Anne Välimäki, ehdokas puheenjohtajaksi
Hei Rusettilaiset!
Olen Välimäen Anne ja haen Rusetti ry:n puheenjohtajan tehtävään. Olen satakuntalainen, 42-vuotias liikuntavammainen monitoiminainen, jonka sydäntä lähellä on vaikuttaminen ajankohtaisiin asioihin. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri ja olen erikoistunut kuntouttavaan sosiaalityöhön. Työskentelen johtavana sosiaalityöntekijänä työikäisten palveluissa Pirkanmaalla.
Aktiivisena toimijana olen ollut ja olen tälläkin hetkellä monessa mukana. Olen aktiivinen yhdistystoiminnassa, keskusvaalilautakunnan pj, seurakunnan viestinnän vastuuryhmässä ja tiedättekö, taannoin olen ollut Huittisten seudun invalidien pj neljä vuotta. Tuolloin olen tutustunut paremmin mm. edeltävään puheenjohtajaan Marja Pihnalaan. Ihailen Marjaa ja hänen tapaansa toimia. Hän jättää puheenjohtajuuden myötä isot saappaat täytettäväksi.
Rusetissa minua innostaa aktiivinen yhdessä tekeminen ja tavoitteet, jotka näkyvät myös omassa elämässäni. Vammaisena naisena eteenpäin meneminen työuralla tai muutenkin elämässä on ollut haastavaa, mutta myös antoisaa. Ovia on auennut erilaisia reittejä pitkin, välillä ihan yllättäenkin. Olen aina halunnut oppia uutta ja koen, että teillä rusettilaisilla olisi minulle paljon annettavaa. Meillä oli todella hyvä meininki Apuvälinemessuilla ja Rusetti on tällä hetkellä ns. kaikkien huulilla.
Tytöiksi ja naisiksi identifioituvat vammaiset henkilöt saavat olla itsevarmoja, tehdä päätöksiä ja saavuttaa asioita – vammasta tai ympäröivästä yhteiskunnasta huolimatta. Viimeisimmästä IT-lehdestä saimme lukea ettei esimerkiksi työllistyminen ole helppoa vammaisille henkilöille, koska moni työnantaja näkee työnhaussa vain vamman ja siihen liittyvät haasteet – ei osaamista. Olenkin ilolla seurannut viime vuoden johtajuuskoulutuksen käyneiden polkuja kuluneen vuoden aikana ja heidän onnistumisiaan elämässä. Onnistumisia voi tapahtua niin monella osa-alueella ja se tuo mukanaan hyvää.
Yhdessä tekemällä ja vaikuttamalla saavutamme enemmän.
Olethan yhteydessä, jos haluat kysyä ennen syyskokousta jotakin!
Tavoitat minut parhaiten sähköpostilla annevalimaki(at)icloud.com
Ehdokkaat hallituksen jäseniksi kaudelle 2024-2025
Annukka Hämäläinen, ehdokas hallituksen jäseneksi
Annukka 38v. Tampere.
Pyöritän Kupliva maailmani-blogiani tavoitteellisesti ja harrastan kulttuuria.
En ajattele elämää ja naiseutta aistivammani kautta vaan osana kokonaisuutta. En mene asioihin vammaisuus edellä vaan omana itsenä.
Tällä hetkellä olen Heta-liiton valtuuston varsinainen jäsen.
Aiempia toimia:
- Vapaaehtoisjäsenyys Tampereen henkilökohtaisen avun ohjausryhmässä vuonna 2020.
- Jäsen Pirkanmaan Henkilökohtaisen budjetoinnin asiakaskehittäjä ryhmässä vuonna 2020.
- Minulla on myös kaupallinen koulutus.
Rita Järvinen, ehdokas hallituksen jäseneksi
Hei! Olen tamperelainen, hyväikäinen Rusetin hallituksen jäsen. Rita, jolla on kasvoissa jo hieman elämänkokemuksen kaivertamia uurteita, silmissä pilkahdus iloa ja viisautta. Huulilla hymynhäive, joka on osoitettu juuri sinulle. Näillä eväillä toivon kovasti jatkopaikkaa tähän Rusetin luottamustehtävään seuraavalle kaudelle.
En aio luetella niitä työ- ja luottamustehtäviä, joissa minulla on ollut ilo ja kunnia olla mukana. Pikemminkin haluan kertoa sinulle lyhyesti mitä asioita eletyt vuodet ovat opettaneet minulle.
Sairastuin polioon -50 luvun lopulla 4 – vuotiaana. Polion seurauksena hengityslaite tuli ikuiseksi seuralaisekseni ensin yö- ja nykyisin myös päiväaikaan. Tuohon aikaan ei vammautuneella pikkutytöllä ollut esikuvia vammaisista nuorista naisista. Elettiin toivossa, että vammaisuus häviäisi jonnekin ja muuttuisin muiden tyttöjen kaltaiseksi. Opin selviytymään vanhempieni tuella ja rohkaisulla ja omin avuin oppien yritysten, erehdysten ja onnistumisien kautta. Tämä opetti, että omalaisilla esikuvilla ja vertaistuella olisi ehkä ollut helpompaa kasvaa aikuiseksi ja löytää oma identiteettinsä sellaisena kuin on.
Aikuisuus mahdollisti kuitenkin opiskelun, avioliiton, työelämän ja naiseuden. Niiden saavuttaminen vaati kuitenkin monenlaista uskallusta ja itsensä etsimistä ja löytämistä. Oli itkua, ikävää, surua ja ilon ja onnen kyyneleitä. Työelämä opetti, että mikään ei tule itsestään vaan oikeuksien puolustamiseen tarvitaan paljon voimaa, yhteistä tahtoa ja vertaisilta oppimista. Meidän tulee näkyä ja kuulua saavuttaaksemme oikeutemme ja yhdenvertaisuuden. Meidän täytyy myös oppia ottamaan vastuu niin itsestämme kuin muistakin. Rusetin johtajuuskoulutukset ovat olleet hyvä toimintatapa viedä viestiä eteenpäin.
Kolmanneksi pidän tärkeänä itsensä löytämistä. Katsoa ympärilleen, kuunnella omaa sisäistä ääntä, helliä ja hyväillä ja havainnoida miten ainutlaatuinen ihminen on. Nuoresta tytöstä kasvaminen aikuiseksi naiseksi ja ikävuosien karttuessa hyväikäiseksi naiseksi, vaatii esikuvia, ystävyyttä, vaikuttamista, vertaistukea ja unelmia ja uskoa elämään. Ei surra sitä mitä ei ole vaan iloitaan siitä mitä on. Katse kohti tulevaisuuden unelmia. Välitämme ja arvostamme toisiamme.
Satu Järvinen, ehdokas hallituksen jäseneksi
Hei,
olen Satu Järvinen, 49-vuotias kasvatustieteen maisteri ja positiivisen psykologian ratkaisukeskeinen valmentaja Turusta. Olen ollut nyt lähes vuoden Rusetti ry:n hallituksessa ja muutaman kuukauden ajan myös yksi Rusetin edustajista valtakunnallisten vammaisjärjestöjen naisverkostossa. On ollut hienoa huomata, kuinka monella tavalla voimme yhdessä olla vaikuttamassa siihen, että huominen olisi entistä parempi meille kaikenikäisille eri tavoin vammaisille naisille. Etenkin voimaantumisen tukeminen ja unelmien toteuttamiseen kannustaminen ovat minulle sydämenasioita. Työskentelen osa-aikaisesti opetus- ja ohjaustehtävissä yliopistolla. Työ on jatkunut pätkissä jo lähes 25 vuoden ajan. Rusetin hallituksessa toimiminen on tarjonnut kaipaamaani vastapainoa ja lisää merkityksellistä sisältöä arkeen. On ollut kiinnostavaa seurata paraatipaikalta, mitä vammaisasioissa tapahtuu ja voimaannuttavaa saada tehdä yhteistyötä upeiden naisten kanssa.
Suhteellisen ”tuoreena” rusettilaisena koen, että olen vasta saanut hallitustoiminnan juonesta kunnolla kiinni, vaikka en toki vammaisjärjestössä luottamustehtävässä nyt ensimmäistä kertaa mukana ole ollutkaan. Kulunut vuosi on kuitenkin mennyt mielestäni liian nopeasti, joten haluan asettua ehdolle myös seuraavalle kaudelle ja jatkaa toimintaa tärkeiksi kokemieni asioiden hyväksi. Yhteiskunnallisen asemamme parantamisessa ja kokonaisvaltaisen hyvinvointimme edistämisessä riittää työtä, johon haluan antaa oman panokseni. Tartun rohkeasti uusiin haasteisiin ja tiedonjanoni on sammumaton. Uskon, että monialaiselle asiantuntemukselleni olisi edelleen käyttöä. Jos tulen valituksi, Rusetin hallitus saa minusta asioihin syvällisesti perehtyvän, erilaisia näkökulmia aidosti arvostavan ja idearikkaan toimijan, joka on luotettava ja sitoutunut. Antaisin todella mielelläni aikaani ja osaamistani Rusetin käyttöön tulevaisuudessakin.
Kristiina Karhos, ehdokas hallituksen jäseneksi
Olen 65-vuotias varatuomari ja vammaisaktiivi Helsingistä, kahden tyttären äiti ja viiden lapsen isoäiti.
Olen ollut Rusetin hallituksessa vuodesta 2017 pientä taukoa alkuvuodesta 2023 lukuun ottamatta tähän päivään asti. Minulla on laaja kokemus vammaiskentästä. Olen Helsingin Invalidien Yhdistyksen puheenjohtaja ja Invalidiliiton hallituksen jäsen. Helsingin vammaisneuvoston jäsen olen ollut vuodesta 2013. Toimin aktiivisesti uusimaalaisten vammaisjärjestöjen vaikuttajaverkostossa.
Olen huolissani yhteiskunnassa leviävästä misogyniasta. Erityisesti vammaiset naiset saavat osakseen naisvihaa ja heihin kohdistuu muita enemmän fyysistä väkivaltaa, erityisesti lähisuhdeväkivaltaa ja pakottavaa kontrollia. Koen, että Rusetilla on tärkeä rooli tuoda esiin näitä usein piiloon jääviä yhteiskunnallisia epäkohtia. Haluan edistää feminististä vammaispolitiikka ja tuoda edelleen juridista osaamistani Rusetin hallitukseen. Juristina olen uudistanut lukuisten yhdistysten sääntöjä. Parhaillaan olen Rusetin ja Invalidiliitto ry:n sääntötyöryhmissä.
Pirkko Mahlamäki, ehdokas hallituksen jäseneksi
Olen Pirkko Mahlamäki, OTM, FM; Herttoniemestä. Helsinkiin tulin ensin harjoittelijaksi, sitten EU-sihteeriksi Vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:hyn. Työ opetti vaikuttamista, lainsäädännön analyysia ihmisoikeusnäkökulmasta. Vammaispoliittinen vaikuttamistyö syveni Brysselissä European Disability Forumin (EDF) policy officerin tehtävässä 1997–99. Sain eurooppalaisen näkökulman, opin toimimaan monikulttuurisessa yhteisössä sekä EU:n toimielinten työtavan.
Kun 1999 perustettiin Vammaisfoorumi ry edustamaan Suomen vammaisjärjestöjä EDF:ssa, siirryin sen pääsihteeriksi 2000, missä jatkoin 2021 joulukuuhun. Olen saanut toimia vammaisjärjestöjen kanssa, Rusetissa jäsenenä ja asiantuntijana alusta asti. Yhteistyön kautta syntyi näkemys, miten eri vähemmistöryhmien kohtaamia osallisuuden esteitä onnistuneesti puretaan: varmistamalla, että kokemuksemme ja oikeuksiemme puolustaminen ovat vaikuttamistyön perustana. Yhdenvertaisuuslain uudistamisen jälkeen tulin valituksi Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan jäseneksi. Lautakunnan työssä olen saanut kokemusta hakemusten oikeudellisesta analyysistä ja ratkaisemisesta.
Lausunnot ja kannanotot esitysluonnoksista, palvelujärjestelmien kehittämisestä, valmistelen niitä yhteistyössä eri järjestöjä edustavien asiantuntijoiden kanssa, kokoan ja yhdistän eri näkökulmia kokonaisuudeksi. Samaa seuranta- ja vaikuttamistyötä teen European Disability Forumin komiteoissa ja hallituksessa sekä Euroopan unionin, Euroopan neuvoston ja YK:n ihmisoikeuselinten suuntaan.
Peruskoulutukseni, kääntämisen opinnot loivat vahvan pohjan hallinnollisten ja oikeudellisten tekstien analyysitaidoille. Löydän olennaisen sisällön, osaan arvioida sen vaikutuksia sekä viestiä sisällön selkeästi ja ymmärrettävästi niin maallikoille kuin asiantuntijoillekin.
Olen rutinoitunut luennoitsija suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, samoin olen tottunut esiintymään ml. tv- ja radiohaastatteluissa. Minulla on laaja tuntemus vammaisuuden eri ilmenemismuodoista, vammaispalvelujen ja laajemmin sosiaalipalvelujen järjestelmästä sekä niiden kehitystrendeistä: olen ollut mukana keskeisten vammaispoliittisten asiakirjojen laadinnassa ja toimeenpanossa. Tuntemusta on syventänyt niistä tiedottaminen ja käännöstoimeksiannot. Olen luennoinut mm. ERA:n kurssilla vammaisiin naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja sen torjunnasta sekä kirjoittanut artikkelin THL:n julkaisemaan oppaaseen ”Uskalla olla, uskalla puhua – vammainen nainen ja väkivalta”.
Minulla on laaja kokemus ihmis- ja perusoikeuksien edistämis- ja valvontatyöstä (yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta, ihmisoikeusvaltuuskunta). Olen erikoistunut naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistämiseen, ja moniperusteisen syrjinnän kysymyksiin. Olen osallistunut kv. ihmisoikeussopimusten ratifiointiin, täytäntöönpanoon, seurantaan, ja rinnakkaisraportointiin kansalaisjärjestöedustajana, ml. CEDAW, ja UPR-prosesseihin sekä Beijing -prosessiin. European Women’s Lobbyn kautta olen mukana tuomassa vammaisten naisten näkökulmaa naisten oikeuksia edistävään työhön, erityisesti Istanbulin sopimuksen täytäntöön panemiseksi ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi (Observatory on violence against women). Minulla on kokemusta kotimaisen vammaispalvelujärjestelmän toiminnasta palvelun käyttäjänä ja palveluohjaajana. Olen toiminut vuodesta 1986 henkilökohtaisen avustajan työnantajana.
Toimittuani pitkään järjestökentällä vammaisten ihmisten oikeuksien arjessa toteutumisen puolesta, mukana toteuttamassa syrjinnän vastaisia hankkeita ja edistämässä syrjimättömyyttä ja suvaitsevaisuutta, haluan tarjota kokemukseni Rusetin käyttöön hallituksen jäsenenä.
Marja Pihnala, ehdokas hallituksen jäseneksi
Olen Marja Pihnala, hyväikäinen vammainen nainen Helsingistä. Olen ollut perustamassa Rusettia. Olen päässyt tekemään muiden innokkaiden naisten kanssa vetovoimaista yhdistystä, joka muuntuu moneen. Erityisesti iloitsen nyt siitä, että eri-ikäiset vammaiset naiset voivat tehdä monenlaista yhdessä. Talous on hyvällä mallilla ja meillä on kolme innokasta työntekijää. Toimikauteni Rusetin puheenjohtajana päättyy tämän vuoden lopussa. Kapula on aika siirtää nuoremmille.
Energiaa vielä riittää ja mielelläni jatkaisin hallituksen jäsenenä. Rusetilla on hyvä strategia ja erityisesti yksi tavoitteista kiinnostaa minua erityisesti: Rusetti – vetovoimainen, ylisukupolvinen yhteisö. Mielelläni olen kehittämässä yhdistystä tähän suuntaan. Lisäksi haluan olla edistämässä elämää nähneitten ja kokeneiden vanhempien naisten hyvinvointia ja muita meille tärkeitä asioita.
Asun mieheni kanssa. Olen äiti kahdelle aikuiselle lapselle ja mummi neljälle lapsenlapselle. Harrastan Rusetin lisäksi asahia, kuntoilua, vesijumppaa ja muuta mukavaa.