fbpx

Rusetti tasa-arvo -ohjelman kuulemistilaisuudessa 9.10.2024

loka 11, 2024

Rusetti osallistui keskiviikkona 9.10.2024 hallituksen tasa-arvo -ohjelman kuulemistilaisuuteen Sosiaali- ja terveysministeriön kutsusta. Kutsujana toimi hallituksen tasa-arvoasioista vastaava ministeri Sanni Grahn-Laasonen. Tilaisuus oli järjestetty, jotta tasa-arvotoimijat pääsevät kommentoimaan hallituksen esitystä suoraan ministerille. 

Rusetti nosti keskustelussa esille kaksi vammaisten naisten tasa-arvon kannalta tärkeää asiaa: vammaisten naisten kohtaaman väkivallan sekä vammaisen naisen euron. Samoista teemoista Rusetti puhui vuonna 2023 pyöreänpöydän keskustelussa. Rusetin puheenvuoron (2 min) voit lukea alta.

 

Yleisvalokuva tilaisuudesta, jossa näkyy osallistujia ja ministeri puhumassa tilan etuosassa.

Kuvassa tilan keskellä puhumassa tasa-arvoasioista vastaava ministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Kuulemistilaisuus hallituksen tasa-arvo-ohjelmaluonnoksesta 9.10.2024

Huomioita hallituksen tasa-arvo-ohjelmaluonnokseen

Vammaisiin tyttöihin ja naisiin kohdistuva väkivalta

Rusetti kiittää, että ohjelmaluonnos on ottanut kohtuullisesti huomioon vammaiset henkilöt, mutta Rusetti ry haluaa muistuttaa vammaisten tyttöjen ja naisten moniperusteisesta syrjinnästä sekä vammaisten tyttöjen ja naisten kohtaamasta väkivallasta (sen kaikissa eri muodoissa mukaan lukien pakottava kontrolli), joka on moninkertaista vammattomiin naisiin verrattuna. Myös vammaisten tyttöjen ja naisten mahdollisuus puolustautua tai mahdollisuus hakea apua on heikompaa muuhun väestöön verrattuna.

Rusetti haluaa korostaa, että lain tasolla tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ei aina toteudu. Laitoksissa, asumisyksiköissä tai sairaanhoidossa tapahtuu seksuaaliväkivaltaa tai raiskauksia ja tuomio näistä on lievempi. Nämä teot tulee kriminalisoida samalla tavalla kuin muut seksuaaliväkivalta tapaukset ja raiskaukset.

Sovittelusta luopuminen lähisuhdeväkivalta tilanteissa on erittäin hyvä muutos, jolla turvataan erityisen haavoittuvassa olevien asemaa. Rusetti on tunnistanut kuitenkin rakenteellisia haasteita esim. viranomaisten ja ammattilaisten kyvyssä tai asenteissa tunnistaa vammaisten tyttöjen ja naisten kohtaamaa väkivaltaa. Kohderyhmän kokemuksia vähätellään, ei tunnisteta tai uskota. Tämä johtaa tapausten aliraportointiin kohderyhmän osalta. Tähän tulisi puuttua kouluttamalla viranomaisia ja ammattilaisia.

Vammaisen naisen euro – selvitys on toteutettava

Naisen euro on pienempi miehen euroon verrattuna, mutta vammaisen naisen euro on suuri kysymysmerkki, josta on puhuttu vuosia, myös viime vuonna tämän pöydän ääressä. Aika sen selvittämiseen on nyt. Tutkimuksen tuloksista saamme tietoa vammaisten naisten työelämäosallisuudesta ja saamme työkaluja purkaa esteitä työelämään pääsylle sekä vahvistaa vammaisten naisten tasa-arvoa yhteiskunnallisesti.

Lopuksi Rusetti haluaa vielä kiittää, että pääsimme tänne puhumaan tästä tärkeästä asiasta. Vammaisten naisten tasa-arvoon ja moniperusteiseen syrjintään liittyvät erityispiirteet on hyvä ottaa huomioon tasa-arvosuunnittelussa läpileikkaavasti.